有节制的丰盛——千里园 Rich in Abstention—Qianli Garden
发布时间:2019年08月12日        点击数量:1255

R-land北京源树景观规划设计事务所

Yuanshu Insititue of Landscape Planning and Design, Beijing

 

这是一个约66 m2的住宅中庭,建筑3面围合,西南为1.8 m高的护栏。由于东南侧为坡地,实际一层建筑只高出中庭60 cm,形成一处日照充足视野开阔的凹形围合中庭。

业主要求尽可能利用自家小院内的原有材料控制成本,又希望在园中设置一处户外休闲的停留场所。实际上这处住宅的室外大体可分为4个部分,入户区、中庭、坪庭(只能观赏约2.75 m2的小庭园)和南侧的家庭菜园。入户处除可以停2辆车外,其余部分留出一处长约20 m的通道,只在地面铺装与西北侧墙体处留出15 cm的碎石带,选用纯白色的粒石缓冲硬质面的体量,并在入户靠近建筑的端头,种植了一棵丛生四照花作为入户区的绿色添景。仅2.75 m2大的观赏坪庭作为从卫生间215 cm宽的落地窗及浴室西北侧墙墙窗的窗景,没有严格按照枯山水的做法设计,同时相应简化了地面的纹样,并利用原自家小院仅有的1处石灯笼和瓦,组合成简约日式坪庭。

首先在起居室及卧室的最长透视线的端头设置了一处长近5 m,宽约3.5 m的平台,一边平行于东西向,呈近大远小的梯形,在西南角上种植了一棵形体轻巧的丛生小乔木日本白蜡,成为中庭中唯一一棵孤植树,树池做成异形隆起状,铺满常绿的短叶麦冬,此处平台可供78人同时停留。其余的部分自然散置着50 cm×50 cm30 cm×30 cm的花岗岩石板,既承担了园内动线的功能,又组合构成中庭空间的风格,3条亚光釉瓦带规整了略显无序的空间。全园满铺的碎石整合了分布凌乱的元素,深灰色的平台彰显中庭厚重的氛围,与丛生日本白蜡形成了中庭的主景,亚光釉瓦带洋溢着“庭”的传统品位,碎石衬托下自然散置的石板构筑了时空的秩序。设计力求中庭的每一种材料都具备明确的形体,当然也包括植裁。在这里设计遵循:简而不贫、锐而不利、润而不顿、丽而不艳、华而不奢—有节制的丰盛。

 

In this project, a residence has been designed and constructed incorporating a 66 square metre atrium. The building has been designed as a three sided enclosure with a 1.8 metre fence at the southwest perimeter and a sloped area to the southeast which is 60 cm higher than the ground floor area of the residence. Considering the design of the building, a concave atrium has been formed allowing sufficient sunlight to enter  and with a panoramic view of the outside.

A trapezoidal platform 5 metres long and 3.5 metres wide has been erected running parallel and in an east-west direction and centred on the endpoint of the perspective line of the living room and the bedroom. This area can meet the needs of up to 8 people in this outer space.

Within the atrium stands a solitary tree, a light and compact Japanese ash which has been planted in a tree pool made with a convex surrounding bed and covered with a creeping lilyturf. The rest of the surrounding area consists of naturally scattered 50 cm×50cm and 30 cm×30 cm granite slabs giving the atrium not only the emphasis of moving lines but also forming a basic style for the entire atrium. This slightly chaotic space is further standardized by three lines of matt glazed tiles.

Basically the garden area integrates cluttered elements.... the dark grey platform with the compact Japanese ash gives the atrium a dignified atmosphere and forms the main part of the scenery for the whole area. Lines of matt glazed tiles represent the original flavour of a “traditional garden” whilst the naturally scattered stone slabs on the rubble constitutes the order of time and space. All of the materials including plants were required to have defined shapes.

In conclusion, the project has followed basic principles from beginning to end and that is: simple but not poor, keen but not sharp, smooth but not dull, homeliness but not showy, rich but not luxurious or to sum up in three words... “rich in abstention”.

 

 

 

 

 

项目信息

项目名称:千里园(日本)

项目所在地:日本千葉县松户市稔台

用地面积:66 m2(中庭)

建筑设计:鈴木弘樹,一空建筑(いっくうけんちく)

景观设计:章俊华,R-land北京源树景观规划设计事务所

设计时间:201612

竣工时间:201712

施工:平井建设(株)

 

英文校译:琳赛·洛特,苏畅

编辑:王一兰

 

Project information

Project: Qian Li Garden (Japan)

Location: Minoridai, Mastudo City, Chiba Prefecture, Japan

Area: 66 m2 (atrium)

Architecture Design: IKU ARCHITECTURE, JAPAN

Garden Design: Zhang Junhua, R-land Yuanshu Institute of Landscape Planning and Design, Beijing.

Construction: HIRAI CONSTRUCTION CO, LTD.

Date of design: 2016.12

Date of completion: 2017.12

 

Proofreader: Lindsay Rutter, SU Chang

Editor: WANG Yilan