食与绿的空中庭院:西武池袋总店屋顶 Food and Green Rooftop Yard: Seibu Ikebukuro Store Rooftop
发布时间:2020年06月05日        点击数量:1155

Earthscape事务所

Earthscape

 

本项目是与东京都大型交通枢纽池袋站直接相连的西武池袋总店屋顶空间更新规划设计。通过改造实现了原本冷清的屋顶空间的更新再生,在城市中心营造出可感受季节变化、体验各种美食的活力场所。

设计以印象派大师莫奈的风景画为创作原型,将屋顶整体作为画作中的水面,设计了蓝色马赛克瓷砖铺装。同时,将漂浮在水面上的莲叶作为意向设计圆形平台,创造出屋顶上的停留空间。平台上放置遮阳伞和圆形家具,不同的圆形元素相互交叠,为原本平坦的场地营造出起伏的空间感。圆形平台底部则通过间接照明呈现出浮在水面上的效果,从黄昏时分到夜幕降临,灯光色彩随时间推移逐渐变幻,与遮阳伞的照明共同演绎出夜晚的景色。此外,屋顶上所有墙体采用墙面绿化,引导视线垂直向上延伸,形成仿佛将天空剪切下来的象征性设计。在屋顶这一张画布上,人类与自然共同描绘着壮丽的风景画。屋顶上提供的多彩多样的美食、节事、活动,以及随季节变化的自然花草、随时间推移的光影变幻,这些一直处于变化之中的风景给予来访者快乐愉悦的空间体验,使空中庭园成为池袋地区的新地标。

 

This site, based on the rooftop of the Seibu Ikebukuro Department Store, is connected to the Ikebukuro Station. It covers an area of 5,800 square meters for outdoor services, including a restaurant and a bar. Inspired by Monet’s impressionistic painting of the 19th century, we are to deliver a scenery of natural imaginary landscape where people live at ease and experience seasonal changes in the bustling megacity of Tokyo.

Our landscape design has two main water features—a round shallow pool and a natural pond, which enhance the overall environment, and cheer up the users in such an urban context.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

项目信息

项目位置:日本东京都丰岛区

面积:5800m2

设计师:Earthscape事务所团塚荣喜、 荒木宗一郎

委托方:崇光·西武株式会社

标识设计:广村设计事务所

照明设计:照明设计公司

店铺设计:TORAFU建筑设计事务所

施工:竹中工务店株式会社、日比谷AMENIS株式会社

摄影师:佐藤振一摄影事务所佐藤振一

 

翻译:马嘉

编辑:王一兰 刘玉霞

 

Project information

Project Location: Toshima-Ku, Tokyo, Japan

Size: 5800m2

Designer: Earthscape / Eiki Danzuka , Sou Araki

Client: Sogo & Seibu Co Ltd.

Sign Design: Hiromura Design Office

Light Design: Lightdesign Inc.

Store Design: Torafu Architects

Contractor: Takenaka Co., Hibiya Amenis Co.

Photographer: Shinichi Sato Photography Office / Shinichi Sato

 

Translator: MA Jia

Editor: WANG Yilan,LIU Yuxia