张江艺术公园 Zhangjiang Art Park
发布时间:2020年06月05日        点击数量:1553

West 8 城市规划与景观设计事务所

West 8 Urban Design & Landscape Architecture

 

张江艺术公园原来是2座比邻的公园, 建于不同年代、风格各异,沿碧波路一南一北排列。北侧较为开敞,南侧林木密集。张江当代艺术馆位于南侧公园中心,多年来积攒了众多优秀的当代雕塑作品,堆聚放置在南侧公园有限的室外空间中。作为West 8 张江科学城西北片区城市更新项目的一部分,一座沿碧波路延伸的方框状绿地—“绿框公园”(Green Frame Park)将深入西北片区,带动整个西北片区各街区的城市多样化,推动社区商业和文化的发展。作为绿框公园的西部端点,打通并改造 2 座公园,成为绿框公园实施和西北片区提升的第一步。

景观改造的基础是透彻的城市设计分析以及定位。张江艺术公园改造的第一步是明确公园和城市界面,即公园与碧波路和祖冲之路的关系。改造的第二个措施,是清理公园中原有的过度丛生的园林类杂灌木,去除阻隔视线和游客活动的 0.8~2 m 中高类灌木,打造作为城市公共空间的绿色景观。视线通透的公园舒朗大气,绿草浓荫,通过开敞、富有层次的绿色空间,城市—公园一体化的人群视线监控,消除了以往公园带给人的局促和不安全感。

 

Previously, as part of West 8’s 2017 design for the Northwest District Urban Upgrade Plan of Zhangjiang Science City, a large green belt wrapping along Bibo Road, known as Green Frame Park, was introduced. This plan sees the park extending into the Northwest area of the city, triggering further urban diversity and stimulating cultural and commercial development within the entire district. The 8.5 hm2 Zhangjiang Art Park in Shanghai’s Pudong District is situated in one of the most dynamic and vibrant urban neighborhoods of the city. Formerly two separate parks, with different characters and landscape styles, the park has been unified and renovated following a cohesive plan featuring one consistent design language. It now radiates identity and allows for an outstanding experience of the Zhangjiang Art Museum’s open-air collection. With its attractive network of pedestrian walkways and cycle tracks, the park supports a healthy lifestyle and serves as a green catalyzer for the development of Zhangjiang Science City, a hi-tech mixed-use neighborhood. Overgrown shrubs were removed to establish a more open and safer atmosphere with clear sightlines. Celebration of seasonality has become the new theme of planting palette. The detailing of the entire park was redesigned and now features a unified material, furniture and lighting palette.

 

 

 

 

 

 

 

项目信息

项目地址:中国上海

设计时间:20172018

建成时间:2019

项目面积:8.5 hm2

工作范畴:公园改造

业主单位:上海张江高科技园区开发股份有限公

设计团队:克里斯汀·多布里克、何以纯、Laura Font Gallart、何宇馨、Emanuele PaladinFernando Diez、刘晓俊、Francesca PelizzaroEla Chojecka

合作单位:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司

 

编辑:王一兰

 

Project information

Location: Shanghai, China

Design: 2017—2018

Realisation: 2019

Size: 8.5 hm2

Scope of works: park renovation

Client: Zhangjiang Hi-Tech Park Development Company

Design team: Christian Dobrick, Yichun He, Laura Font Gallart, Yuxin He, Emanuele Paladin, Fernando Diez, XiaoJun Liu,Francesca Pelizzaro, Ela Chojecka

In association with: Tongji Architectual Design (Group) Co., Ltd.

 

Editor: WANG Yilan