合院中的绿林——利星行中心(北京)景观设计 A Green Wood in the Courtyard: Landscape Design of Lei Shing Hong Centre, Beijing
发布时间:2022年03月23日        点击数量:209

R-land 北京源树景观规划设计事务所

R-land Yuanshu Institute of Landscape Planning and Design

 

利星行中心位于北京市朝阳区望京商务区,为国际甲级写字楼及五星级酒店综合体。建筑设计由隈研吾事务所承担,景观方案由Placemedia 宫城俊作先生主持。R-land 源树负责扩初设计及施工设计,项目历经 5 年,于2018 年 9 月竣工。

首先,建筑设计对北京传统“四合院”居住空间模式进行了大胆的继承与创新,形成东、西、北三面围合,南侧开放的“三合院”布局形式,用自然种植的“绿林”承载现代都市的活力。这里规避任何意义的独立空间营造,有的仅仅是微微起伏的地形,蜿蜒的园路及茂密的林地,为来访者提供“大隐于市”的感受。其次,在场地的西南设置了一处旱喷广场,最低限度地满足户外停留功能需求的同时,不寻求与西北、东南向轴线间的关系,置欢声笑语于绿荫的场地中,这里没有刻意地塑造集散中心,有的仅仅是悠然的异形圆空间和半围合的回廊,为来访者提供“平和有节制”的互动。此外,外沿的功能通道被镶嵌在石间的绿地所覆盖,形成缓坡的绿色走廊,缓缓提升的绿植,使建筑自然而然地融于其中,功能与空间营造的双向结合。

场地中既没有强势的构图,也没有中央主题空间的表述,更没有刻意的强化设计,有的只是自由随意的动线、种植和微地形,用最通俗常规的设计手法,传达城在绿中的诉求——合院中的绿林。

To begin, the architectural design of this project represents a bold inheritance and innovation of the traditional Beijing courtyard living space model, with the formation of the courtyard being enclosed on three sides to the east, west and north, and the fourth side an open area to the south. A green wood is created with natural plants to encompass the vitality of the modern city.

This design avoids the creation of separate spaces by using the slightly elevated topography, winding pathways and a dense woodland to make visitors feel hidden in the city. In addition, it sets a dry spray plaza in the south-west area of the site to meet the minimal demand for outdoor sojourns, and avoid the north-west and south-east axes and activity spaces created within the greenery. Instead of deliberately creating a gathering centre, it uses relaxed, circular-shaped spaces and semi[1]enclosed corridors to provide a calm and restrained atmosphere for visitors.

This project is not designed to have a strong composition nor a thematic expression of its central space and no intense physical language but simply by the use of free and relaxed planting and using the most common and conventional design techniques, it seeks to achieve a Green Wood in the Courtyard...a city in the green.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

用地面积:6.17 hm2

项目所在地:北京市朝阳区望京商务区

委托单位:北京利星房地产开发有限公司

建筑设计:隈研吾建筑都市设计事务所(日本)

景观方案设计:宫城俊作、吉田新、岸孝、Placemedia(日本)合伙人景观事务所

景观扩初设计:章俊华、杨珂、白祖华、陈一心、R-land 北京源树景观规划设计事务所、Placemedia(日本)合伙人景观事务所

施工设计:程涛、章俊华、胡海波、夏强、高洁、陈佳运、马莹、R-land 北京源树景观规划设计事务所

电气、水专业:陈燕娜、徐飞飞、R-land 北京源树景观规划设计事务所

土建施工:北京中建华宇园林绿化工程有限公司

种植施工:北京朝园弘园林绿化有限责任公司

设计时间:2013 5 月—2016 3

竣工时间:2018 9

英文校译:琳赛·洛特(Lindsay Rutter)、苏畅

图片来源:图 1~357 R-land 北京源树景观规划设计事务所提供;图 469~10 Kerun IP 提供;图 8 Jonathan Leijonhufvud 提供

 

编辑:刘昱霏